Wat is goede olijfolie?


Door de olijfbomen kan het behoorlijk lastig zijn om het bos nog te zien. Want hoe weet je nou zeker dat oLivery olijfolie behoort tot de beste, extra vergine Italiaanse olijfolie die er is? Nou, dat zit als volgt.

De beste olijfolie

Extra vergine olijfolie

Onze olijfolie is extra vergine. Die term betekent letterlijk ‘extra maagdelijk’, oftewel: olie die onbewerkt is. Wij gebruiken trouwens de Italiaanse term maar grote kans dat je ook bekend bent met de Franse (extra vierge) en Engelse (extra virgin) varianten. Een olijfolie mag niet zomaar extra vergine heten. Het is een door de EU vastgestelde norm voor kwaliteit met als belangrijkste eisen dat de zuurgraad lager dan 0,8% is en de olijfolie van de eerste, koude persing komt zonder behandeling met chemicaliën.

Nog twee soorten olijfolie

Vergine en geraffineerde olijfolie

Olijfolie die niet extra vergine is, kan ‘vergine’ of ‘geraffineerd’ zijn. Vergine olijfolie wordt eigenlijk op dezelfde manier geperst als extra vergine olijfolie, alleen is de zuurgraad hoger. Daardoor is de smaak minder vol en rijk dan die van extra vergine olijfolie en dus minder geschikt als smaakmaker in je gerecht.

Een product waar wij met een grote boog omheen lopen is geraffineerde olijfolie. We raden je aan hetzelfde te doen. Doordat deze olie een te hoge zuurgraad heeft, mag deze niet onbehandeld verkocht worden. Daarom wordt de olie op zo’n manier behandeld dat alle geur, smaak en kleureigenschappen verdwijnen. En van die gezonde vitamines en antioxidanten blijft al helemaal niets over. Al het goede wat olijfolie te bieden heeft, is er dus uitgehaald en dat is zonde. Geraffineerde olijfolie kun je herkennen aan etiketten waar termen als ‘milde’ of ‘pure’ olijfolie op staan.

Over onze olijfolie

oLivery olijfolie

Onze boer Michele Clemente houdt zijn olijven natuurlijk nauwlettend in de gaten. Door jarenlange ervaring weet hij precies wanneer de olijven rijp zijn. Niet alle olijven zijn op exact hetzelfde moment rijp, daarom wijst hij aan welke olijven klaar zijn om geplukt te worden en welke nog even moeten wachten. Hoe langer de olijven in de Pugliaanse zon blijven hangen, hoe meer olie ze zullen opbrengen. Helaas gaat de olie dan wel vleziger smaken en is is ‘ie niet meer fris en pittig. Een goede timing is dus nodig.

Wanneer de tijd rijp is, worden er netten op de grond gelegd en de olijven worden met kleine harken uit de bomen gehaald. Wachten totdat de olijven uit zichzelf op de grond vallen is uit den boze. Deze zullen namelijk worden aangetast door de grond en gaan fermenteren en oxideren, en dat is dan weer slecht voor de oliekwaliteit. Na het plukken worden de olijven in niet al te grote hoeveelheden in open kratten gelegd. Zo drukken ze elkaar niet kapot. Daarna rijden de tractoren met gierende banden naar de pers. Hoe sneller je de olie uit de olijf perst, hoe beter. Alle oLivery olie wordt binnen 6 uur na de oogst op een natuurlijke manier koudgeperst. De olie die dit proces oplevert, heeft van nature een lage zuurgraad en mag officieel extra vergine genoemd worden. Ook blijven alle vitaminen, mineralen en antioxidanten die zo goed voor ons zijn goed bewaard. Alles voor de allerbeste olijfolie.

Verschillende olijfsoorten

Coratina & ogliarola 

De geur, kleur en smaak van olijfolie zijn afhankelijk van de plek waar de olijfboom staat (bodem en klimaat), tijdstip van het oogsten en natuurlijk de olijfsoort. Net als met wijn, kent olijfolie ontelbaar veel smaakvariaties. Doordat olijfolie uit zowel de pit als het vruchtvlees komt, bevat deze een grotere variatie aan geur, kleur en smaak dan andere oliën uit noten en zaden. De olijfolie geur is te danken aan moleculen en vetzuren, de kleur aan de hoeveelheid chlorofyl en de smaak aan fenolen.

De olijfolie van oLivery is een blend van Coratina en Ogliarola olijven, twee inheemse rassen uit de Italiaanse streek Puglia, waar onze gaard te vinden is. Deze twee rassen staan bekend om hun intens fruitige, fluweelzachte smaak en ruiken naar vers gemaaid gras. In je keel kun je een klein prikkeltje voelen. Geen zorgen. Dat is een teken van écht goede olijfolie.